ZO MAAK JE ZELF GOEDE FOTO’S VOOR JE ONLINE MAGAZINE

ZO MAAK JE ZELF GOEDE FOTO’S VOOR JE ONLINE MAGAZINE

Een goede belichting is de basis van goede foto’s. Natuurlijk kan een vormgever een minder goede foto wel een beetje mooier maken, maar een sterk onderbelichte foto is niet meer te redden en wordt een donkere vlek op je beeldscherm. Zorg dus altijd voor voldoende licht bij het nemen van een foto.

De kwaliteit en lichtgevoeligheid van de lens (of lenzen) is een van de belangrijkste criteria bij de aanschaf van een camera. Een 8 megapixel-camera met een goede lens is meestal een betere aankoop dan een 12 megapixel-camera met een slechtere lens. Dit geldt niet alleen voor spiegelreflexcamera’s maar ook voor digitale compactcamera’s. Zet bij het fotograferen van gezichten met veel zonlicht de flitser aan. De schaduwen in het gezicht worden dan weggeflitst.


Sluitertijd

Gebruik je een spiegelreflexcamera, dan kun je ‘spelen’ met de sluitertijd. Dit bepaalt, samen met het gekozen diafragma de belichting van de foto. Bij een lange sluitertijd krijgt de foto meer licht. Dit kan handig zijn bij een foto in een slecht verlichte ruimte. Het nadeel: de foto is onscherp als het te fotograferen object of de fotograaf beweegt. Een statief kan dan uitkomst bieden.


Diafragma

Het diafragma bepaalt de scherptediepte van een foto. Kort door de bocht gezegd, is bij een klein diafragma het onderwerp scherp en de omgeving rond het onderwerp onscherp. Op internet vind je veel informatie over sluitertijden diafragma. Wie binnen een bedrijf foto’s gaat maken, doet er goed aan eens een fotografiecursus of workshop te overwegen.


Het juiste formaat

Veel paginagrote foto’s in papieren bladen hebben een staand (portrait)-formaat. Bij een online magazine is het belangrijk dat je foto’s in liggend (landscape)-formaat geschoten worden. Veel ‘vlees’ rond het onderwerp is noodzakelijk, omdat het beeld in een responsive online magazine schaalbaar is en zich aanpast aan het beeldscherm. Een foto waarbij het onderwerp te groot wordt afgebeeld, valt op een kleiner scherm ‘van het beeld af’.