DOEN: FACTS CHECKEN VOOR JE ONLINE MAGAZINE!

DOEN: FACTS CHECKEN VOOR JE ONLINE MAGAZINE!

Zoek je achtergrondinformatie voor een artikel in je online magazine, dan is het internet vaak de eerste bron die je raadpleegt. Logisch, het is een dankbaar naslagwerk. Maar niet altijd een even betrouwbaar.

Sta daar weer eens bij stil! Met deze tips heb je het ‘facts checken’ weer scherp op  je netvlies.


#1 Namencheck

Check in ieder geval altijd namen van bijvoorbeeld merken, personen en steden. Vooral kleine, onbekende Tsjechische stadjes hebben nogal eens een bijzondere schrijfwijze.


#2 Bron van cijfers

Vermeld bij cijfers altijd de bron, zodat je laat zien dat je niet zomaar iets beweert.


#3 Boekie zoek

Doe ‘ns gek: pak een boek. Je zou ze bijna vergeten, maar de ouderwetse encyclopedie, de atlas of het woordenboek, het zijn nog steeds zeer waardevolle naslagwerken. Zit je daarbij in een lekkere leren vintage stoel en eet je er wat vergeten groenten bij, dan ben je ook nog eens helemaal hip …


#4 Vraag het …

Laat het budget en de tijd het toe, houd dan een interview. Een authentieke bron is natuurlijk altijd betrouwbaar en het levert ook mooie quotes op. Soms is een gesprek van 5 minuten voldoende om achter de ‘waarheid’ te komen.


#5 Driewerf hoera

Check bij twijfel over informatie op een website altijd ten minste drie andere sites.


#6 Specifieke autoriteit

Heeft jouw onderwerp een autoriteit op dat gebied? Dan is het een kleine moeite om daar even navraag te doen.


#7 Expertise in de buurt

Vraag eens in je eigen omgeving wie je tekst inhoudelijk kan checken. Het zal je verrassen hoeveel expertise je eigen netwerk bezit. Zo kan je geboren en getogen Friese echtgenoot waarschijnlijk haarfijn uitleggen wat Oranjekoek is. En blijkt de moeder van het vriendje van je dochter advocate mediarecht te zijn.

Kortom, check, check, dubbelcheck!