HOEVEEL PAGINA’S TELT EEN GOED ONLINE MAGAZINE?

HOEVEEL PAGINA’S TELT EEN GOED ONLINE MAGAZINE?

Het zou handig zijn als deze veelgestelde vraag met een enkel getal kon worden beantwoord. Denk aan 16, 24, of een ander veelvoud van 4 bijvoorbeeld. Maar een digitaal magazine laat zich niet beoordelen op het aantal pagina’s.

Hoogstens op het feit dat veel statistieken van online magazines laten zien dat de spanningsboog bij mensen na gemiddeld 8-10 pagina’s sterk afneemt.

Sommige bedrijven die van papier overgaan op een online magazine, vergeten een vertaalslag te maken. Telde het papieren magazine 24 pagina’s? Dan doen we dat online ook. Misschien nog wel meer, je hebt voor meer pagina’s tenslotte geen extra drukkosten. Toch is dat niet de beste redenering. Hoe bepaal je dan wel het aantal pagina’s van een online magazine? Houd rekening met de volgende zaken:


Kwaliteit voor kwantiteit

In online magazines navigeer je anders. Een spread van 4 papieren pagina’s past prima op 1 online pagina. Voor meer diepgang swipe je namelijk naar beneden. Of je verdeelt een pagina in kleine blokjes, ook wel ‘chucks’ genoemd. Verkies kwaliteit altijd boven kwantiteit. Juist, dat lijkt een open deur. Maar je zult de eerste niet zijn die in alle enthousiasme een enorm magazine maakt, waarin de lezer verdwaalt.


Relevantie geeft meer leesgarantie

Kies je voor een periodiek, of maak je een eenmalige editie? Voor beide geldt: relevantie voorop. Want als de informatie relevant is, zijn lezers eerder geneigd verder te lezen. Maar schrik niet als uit de statistieken blijkt dat mensen slechts 2 of 3 bladzijden lezen. Als ze daar vinden wat ze zoeken is je doel bereikt. Heb niet de illusie dat alle pagina’s voor iedereen interessant zijn!


Van een beeldscherm is het minder prettig lezen

Lezen van een beeldscherm vinden we steeds minder vervelend. De beeldschermen hebben dan ook een steeds betere resolutie, waardoor letters en beelden scherper zijn. Toch worden er nog steeds boeken verkocht en geven veel mensen aan dat papieren magazines prettiger lezen.


Vaker verschijnen

Houd dus rekening met het bovenstaande als je een digitaal magazine maakt. Vaker verschijnen is meestal een slimmere optie dan heel veel informatie (lees: veel pagina’s) in één keer over de schutting gooien. Je wilt, na alle moeite die je in je magazine hebt gestoken, toch niet dat de lezer afhaakt, omdat je te véél informatie verstrekt?