MEER DAN 30 TIPS VOOR HET MAKEN VAN EEN EFFECTIEF EN INTERACTIEF ONLINE MAGAZINE

MEER DAN 30 TIPS VOOR HET MAKEN VAN EEN EFFECTIEF EN INTERACTIEF ONLINE MAGAZINE

Wij vinden een goed online magazine een eenmalige of periodieke uitgave op internet die toegevoegde waarde biedt ten opzichte van een papieren versie. Dus geen bladerbare pdf of een kopie van het papieren blad.

In een goed online magazine zijn de verschillende soorten content in balans: (bewegend) beeld, tekst, infographics, video en geluidsfragmenten. Ook het aanwakkeren van interactie is een toegevoegde waarde van een online magazine.


Kunnen we het dan niet beter internetmagazine noemen?

Misschien wel. Toch zijn er ook bedrijven die besluiten een online magazine niet met de hele wereld te delen op internet. Bijvoorbeeld omdat ze bepaalde informatie alleen voor personeel beschikbaar willen maken. Daarom publiceren ze het magazine alleen op het intranet, of op een eigen server.


Waarom zou ik kiezen voor een online magazine?

Met een online magazine voeg je beleving en interactie toe aan een papieren blad. Denk aan (bewegend) beeld, video en koppelingen naar internet, een webshop of social media. Omdat een online magazine een afwijkende navigatie en indeling heeft, is de beleving anders dan bijvoorbeeld een website. Een online magazine is een op zichzelf staand medium dat erg leuk is om te maken en zeer interessant is om te ontvangen.


Tip 1: Klaar voor de start?

Van papier naar online doe je niet zomaar. Je doelgroep moet er klaar voor zijn. Je moet ze kunnen bereiken en ze moeten bereid zijn het magazine te lezen. Een slecht argument om een online magazine te starten is ‘met de tijd mee willen gaan’. Dat kan dus best betekenen dat je het digitaliseren van je blad nog een jaartje uitstelt. Daarmee voorkom je dat je na een halfjaar moet concluderen dat je online magazine niet gelezen wordt. Dan is al je werk voor niets geweest.


Tip 2: Bezint eer ge begint

Een online magazine maken lijkt misschien makkelijker dan een papieren variant produceren, maar niets is minder waar. Natuurlijk zijn er overeenkomsten met het productieproces van een papieren blad. Toch vergt een onlinemagazine ook een heel andere manier van denken en doen. Vooral gevarieerde en interessante content producerenvraagt veel van de redactie. Laat je dus goed adviseren, bekijk andere magazines en lees je in.

KLIK HIER OM DE 30 ANDERE TIPS TE LEZEN