ZO BEWERK JE PUIKE PAGINA’S TOT EEN ONLINE MAGAZINE

ZO BEWERK JE PUIKE PAGINA’S TOT EEN ONLINE MAGAZINE

Wie schrijft voor online magazines, moet vooraf met verschillende dingen rekening houden. Dat geldt ook voor de vormgever en fotograaf. In het wilde weg plaatjes schieten is er niet bij.

Lekker leesbaar, scherp beeld en een verrassende vormgeving, dat zijn de kenmerken van een mooie pagina in je e-zine. Maar welke ‘trucs’ moet je toepassen om dat voor elkaar te krijgen?


Kom origineel uit de hoek

Natuurlijk kun je een interview houden met de directeur over de aanstaande fusie. Brengt je bedrijf een nieuw product op de markt, dan praat je met de product manager. Maar in een online magazine zijn de mogelijkheden groter en moet je alles uit de kast halen om je lezer te boeien. Kies dus altijd voor een originele invalshoek. Laat bijvoorbeeld vijf mensen je product testen. Of vraag collega’s wat zij verwachten van de fusie en maak daar een artikel omheen. Denk groot, creatief en buten bestaande kaders. Een statement van de directeur kan er altijd bij. In een filmpje bijvoorbeeld!


Begin met het eind in gedachte

Het is handig om vooraf te bepalen hoe je pagina eruit komt te zien. Dat kan heel goed als je weet welke templates een online magazine bevat. Wat wordt de indeling van de pagina? Welke teksten, beelden en video’s heb je daarvoor nodig? Ga met de vormgever om tafel en kijk hier samen naar. En maak een duidelijke briefing voor de fotograaf of cameraman. Zo kun je alle content verzamelen en kom je niet achteraf op het punt: het past niet, of zo hadden we het niet voor ogen.


Schrijfplan maken

Komt er tekst op de pagina? Zorg dan dat je weet hoeveel ruimte je hebt en welke elementen je nodig hebt. Een paar goede quotes? Alinea’s van gelijke lengte? Je kunt veel kwijt in een online magazine, maar je wilt vooral een goed en relevant artikel. Een verleidelijk intro en een goede foto als blikvanger is dan een must. Bedenk dus ook in dit stadium wat je lezers echt moeten weten en maak daar een schrijfplan van. Je kunt altijd iets extra’s toevoegen, maar je wilt niet te veel tijd kwijt zijn aan een interview. Stick to the plan!


Back-up plan!

Wat als het regent op de dag van filmen? Wat als de foto’s mislukken. Wat als je geïnterviewde toch geen akkoord geeft op het artikel? Improviseren is best lastig. Zorg daarom voor een goede back-up plan. Dan kun je toch nog iets plaatsen over het onderwerp waar je aandacht aan ‘moet’ besteden. Zeker als het om een ontbrekend element van het hoofdartikel gaat, is een uitgebreid netwerk prettig om op terug te vallen.


Wees kritisch naar elkaar

Zijn alle elementen binnen voor een prima pagina, dan kan de vormgever aan de slag. Wees kritisch naar elkaar toe. Neem geen genoegen met halfbakken werk. En als de foto toch niet goed tot zijn recht komt, dan kun je hem beter vervangen. Is de tekst te lang? Schrappen! Door samen de pagina te bekijken en bij te schaven, kom je uiteindelijk tot het beste resultaat.